Sabtu, 13 Februari 2010

5,000 pelajar miskin, anak yatim ke UiTM!


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bersama Datin Seri Rosmah Mansor disambut oleh para pelajar dan warga uitm pada majlis perasmian Kampus UiTM Puncak Alam Fasa 1, Shah Alam, semalam. Turut mengiringi, Datuk Seri Khaled Nordin dan Datuk Prof. Ir. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar.
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mahu Universiti Teknologi Mara (UiTM) menyediakan 5,000 tempat untuk pelajar miskin dan anak yatim melanjutkan pengajian di universiti itu setiap tahun. Beliau berkata, ia bagi memberi peluang kepada golongan itu mendapat pendidikan di peringkat tertinggi di negara ini.

‘‘Jika ini dapat dilakukan, 20,000 pelajar miskin terdiri daripada anak pekebun, anak yatim, nelayan dan anak kakitangan pembantu am rendah akan berpeluang belajar di institusi pengajian tinggi awam (IPTA),” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Kampus UiTM Puncak Alam Fasa Satu di sini yang dihadiri lebih 1,000 penuntut UiTM dari beberapa kampus cawangannya petang ini.
Hadir sama isteri beliau, Datin Seri Rosmah Mansor; Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Naib Canselor UiTM, Prof. Datuk Ir. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar.
Kampus UiTM Puncak Alam merupakan kampus tambahan untuk menampung lebih 20,000 pelajar dari kampus induk Shah Alam.

Fasa satu UiTM Kampus Puncak Alam menempatkan Fakulti Farmasi, Fakulti Pengurusan dan Teknologi Pejabat serta Fakulti Sains Kesihatan di atas tapak seluas 138.3 hektar daripada tapak keseluruhannya seluas 434.3 hektar.

Kini kampus Puncak Alam telah diisi seramai 4,200 pelajar dan 520 kakitangan akademik dan pentadbiran. Pihak UiTM memohon agar kerajaan memberi peruntukan untuk membina sebuah hospital di atas tanah kosong seluas 40 hektar di kampus itu bagi membolehkan 2,000 doktor Melayu dilahirkan dalam tempoh lima tahun.

Perdana Menteri ketika mengulas permohonan itu menyatakan kesediaan menimbang dan menyemak permintaan itu dengan Kementerian Kewangan. ‘‘Saya kena semak ada duit atau tidak sebab perbelanjaan membina hospital ini memang besar. ‘‘Saya akan semak dan pertimbangkan sebaik-baiknya perkara ini,” kata beliau.

Komen :

Rasa berbangga kerana kerajaan prihatin dan berusaha memajukan pelajaran anak-anak Melayu termasuk pelajar miskin dan juga anak yatim. Semuga anak-anak Melayu yang sudah berjaya nanti tidak akan jadi seperti kacang lupakan kulit dan contoh terbaik adalah MB Selangor sekarang yang cuba menghalang satu lagi cawangan UiTM di tubuhkan Serendah dengan bertindak merampas tanah YBK ( Yayasan Basmi Kemiskinan Selangor ) iaitu tapak yang sepatutnya UiTM didirikan. Mungkin MB Khalid marahkan nyamuk, tetapi habis kelambu dibakar? Wallahuallam.

Warna-warni politik
Torashah

Tiada ulasan:

Bertempat di Bandar Saujana Utama, Kuala Selangor

Bertempat di Bandar Saujana Utama, Kuala Selangor