Rabu, 23 Julai 2014

Umum Wan Azizah calon MB : Anwar belakangkan Sultan Selangor?


Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim menggunakan kuasa diktator melantik isteri beliau, Datin Seri Dr. Wan Azizah Ismail sebagai bakal Menteri Besar Selangor menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim.

Menurut Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee, tindakan Anwar itu juga seolah-olah sengaja membelakangkan istana Sultan Selangor.

Beliau turut mendakwa Ahli Parlimen Permatang Pauh itu seperti sengaja menidakkan kuasa yang ada pada Sultan Selangor dalam melantik seseorang Menteri Besar.

“Awal-awal lagi dia namakan Wan Azizah sebagai Menteri Besar, sepatutnya sebelum pengumuman dibuat ianya perlu terlebih dahulu mendapat perkenan Sultan,” jelasnya.

Beliau menyifatkan langkah Anwar itu merupakan satu muslihat licik untuk ‘menjerat’ pihak-pihak tertentu yang cuba menghalang perlantikan Wan Azizah sebagai Menteri Besar.

“Sebenarnya Anwar yang mengidamkan kerusi Menteri Besar setelah kempunan bertanding pada PRK DUN Kajang baru-baru ini ekoran keputusan kes liwat,” katanya.


Tingkah-laku politik Anwar kata beliau, hanya akan memecahbelahkan perpaduan rakyat khususnya di Selangor.

“Apa yang berlaku itu memberi kesedaran kepada rakyat untuk menilai sejauhmana keikhlasan pembangkang mentadbir negeri berkenaan,” tegasnya.

Berdasarkan Perkara 53(2)(a) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor 1959, baginda Sultan boleh melantik seorang ADUN pada pandangan baginda yang mendapat keyakinan majoriti ADUN.

Manakala di bawah Perkara 55(2)(a) pula menyebut baginda boleh menggunakan budi bicara dalam perlantikan seorang Menteri Besar.

Menurut Syed Ali lagi, tindakan Anwar itu seolah-olah menunjukkan gabungan Pakatan Rakyat (PR) telah memberi konsensus kepada beliau untuk menamakan Wan Azizah sebagai bakal Menteri Besar.

Sedangkan gabungan PR katanya, seperti PAS dan DAP setakat ini difahamkan belum lagi memberi persetujuan secara mutlak kepada Anwar memilih calon Menteri Besar termasuk menamakan isterinya, Wan Azizah.


“Jelas Anwar telah berbohong mendapat persetujuan PR kerana PAS Selangor juga difahamkan tidak bersetuju Khalid disingkirkan daripada jawatan Menteri Besar,” tegasnya yang juga Setiausaha badan Perhubungan UMNO/BN Wilayah Persekutuan.

“Ini bermakna PAS secara terbuka menentang cadangan Anwar memilih Wan Azizah sebagai calon menggantikan Khalid.

Beliau berkata, sikap diktator dan gila kuasa Anwar sudah sampai ke kemuncaknya apabila tidak memperdulikan sekutunya dalam PR. Katanya, Ketua Pembangkang itu sanggup menghalalkan cara semata-mata untuk memuaskan nafsu politik peribadi.

Beliau berkata, cadangan Anwar menamakan Wan Aziziah sebagai calon Menteri Besar hanya disokong kuat oleh beberapa kerat pemimpin PKR seperti Saifuddin Nasution Ismail dan Mohd. Rafizi.

Tambah beliau lagi, kecelaruan dalam pimpinan PR di Selangor menunjukkan pakatan tersebut tidak konsisten untuk berkhidmat kepada rakyat.

Warna-warni politik
Torashah

Tiada ulasan:

Bertempat di Bandar Saujana Utama, Kuala Selangor

Bertempat di Bandar Saujana Utama, Kuala Selangor