Isnin, 8 Mac 2010

Empat ahli Parlimen keluar PKR dicabar!

Pengerusi DAP, Karpal Singh mencabar empat anggota Parlimen yang keluar dari Parti Keadilan Rakyat (PKR), tidak menghadiri sidang Dewan Rakyat yang dijadual bermula 15 Mac ini.

"Saya mencabar mereka tidak menghadiri sidang Dewan Rakyat kelak bagi membolehkan kerusi dalam Dewan Rakyat dikosongkan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Katanya, perkara 52 (1) Perlembagaan Persekutuan menetapkan seseorang anggota Parlimen yang tidak menghadiri sidang Dewan Rakyat selama satu penggal maka jawatan Ahli Parlimen akan gugur secara automatik.

Empat anggota Parlimen terbabit ialah Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim (Bayan Baru), Tan Tee Beng (Nibong Tebal), Mohsin Fadzil Samsuri (Bagan Serai) dan Zulkifli Nordin (Kulim/Bandar Baharu).

"Jika mereka mengatakan pemilihan mereka berdasarkan pilihan rakyat, saya cabar mereka meletak jawatan dan satu pilihan raya (kecil) diadakan untuk membuktikan kemenangan mereka memang dipilih oleh rakyat dan mereka harus ingat, jangan bermegah kerana mereka menang pun atas tiket PKR," katanya.

Di SHAH ALAM, Presiden PKR, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail mencabar Zulkifli untuk meletakkan jawatan sebagai anggota Parlimen kawasan itu. "Jika beliau (Zulkifli) seorang lelaki yang mempunyai prinsip, beliau hendaklah mengosongkan kerusi itu dan membenarkan pemilih menentukan nasibnya,'' katanya.

Di PULAU PINANG, Wan Azizah juga menafikan dakwaan bahawa PKR akan tumbang berikutan dengan perkembangan terkini di mana empat anggota Parlimennya keluar parti.

Karpal sepatutnya marahkan Anwar kerana mengajar ahli-ahli MP supaya melompat parti? Takkan lah Karpal sudah lupa sehingga menyuruh Anwar bertaubat? Jadi Karpal sepatutnya mencabar sekali lagi supaya Anwar " bertaubat" dan bukannya mencabar empat ahli Parlimen?

Warna-warni Politik
Torashah

Tiada ulasan:

Bertempat di Bandar Saujana Utama, Kuala Selangor

Bertempat di Bandar Saujana Utama, Kuala Selangor