Selasa, 19 Julai 2011

Sabar menanti 2013!

Kalau tidak percayakan sistem demokrasi di negara ini, masakan si S. Ambiga boleh mendaftar untuk mengundi di Bukit Damansara. Itupun minatnya dikatakan baru bermula pada 2004. Si Datuk A. Samad Said pula menunaikan tanggungjawab dalam kawasan Parlimen Kelana Jaya dengan kerusi Dewan Undangan Negeri Subang Jaya.

A.Samad dengan puisi terisi 'lendir kahaknya' bersempena satu perhimpunan haram tempoh hari kian galak benar menghentam kerajaan.

Tetapi mujurlah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak melayan sangat kerenah Ambiga dan Samad dan dengan humble pula turun padang menjenguk rakyat di sekitar Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur Ahad lepas sehari selepas demonstrasi jalanan yang memeranjatkan seketika warga kota itu.

Itulah sikap memandang jauh Perdana Menteri. Meskipun beliau sebenarnya boleh bergantung kepada penilaian agensi tertentu sama ada sesuai atau tidak melakukan walkabout berkenaan, namun Najib tidak berasa was-was untuk bertemu rakyat di simpang-simpang jalan dan ceruk Kuala Lumpur.

Jika di sesebuah negara yang dilanda demonstrasi serupa - tetapi syukurlah kurang 6,000 sahaja penyokong pembangkang berbuat demikian di KL itu - Perdana Menteri atau Presidennya dinasihatkan tidak melakukan tinjauan mesra sedemikian, Najib berfikiran sebaliknya.

Itu (ketakutan pemimpin di sesetengah negara tentang keselamatan mereka) barangkali assessment lama. Perbandingan demikian tidak tepat lagi jika diamati kerektor jawatan yang dipegang Najib.

Tindakan pantas Perdana Menteri ke lapangan tanpa perlu menunggu selama tiga atau empat hari bukan sahaja mengundang simpati malah menarik perhatian rakyat untuk bersama-sama kerajaan mengekalkan keharmonian dan keamanan negara yang bukannya dipupuk dalam sehari dua atau dua tiga tahun ini - tetapi 54 tahun.

Apa yang dikehendaki penganjur demonstrasi haram Ambiga ini hanyalah untuk mengekalkan momentum pembangkang sehinggalah Parlimen dibubarkan untuk laluan Pilihan Raya Umum ke-13.

Kalau boleh, Ambiga dan konco-konco pembangkangnya dari Pas, PKR dan DAP berhara sangat PRU itu mesti dilangsungkan esok. Lagi cepat lagi baik kerana kononnya sekarang ini masa paling sesuai untuk mereka menumbangkan kerajaan.

Tetapi kalau diambil kira pilihan raya negeri Sarawak April lepas, PKR sendiri sebenarnya boleh membentuk kerajaan negeri dengan peletakan calon-calonnya di lebih 50 kerusi DUN. Tetapi kenapa pula gagal dengan hanya meraih tiga kerusi.

Merata pelosok Sarawak dijengah Anwar Ibrahim sehingga terpaksa berlalu pergi menahan malu apabila diajukan seorang tuai Rumah Panjang dengan isu jam Omeganya. Namun, mengapa pembangkang masih gagal di Bumi Kenyalang.

Pilihan raya Sarawak sebenarnya adalah 'platform terbaik' untuk pembangkang membuktikan. Tetapi mengapa kecundang.

Hasil kajian penganalisis bagi keputusan PRU ke-12 pada 2008, seramai 54.4 peratus (%) pengundi Melayu telah memilih BN, 39.5% undi Cina dan 10.4% undi kaum India. Sokongan hanya pada kadar 54.4% daripada pengundi Melayu untuk BN sesungguhnya amat membimbangkan. Ini merupakan penurunan sebanyak 12% daripada PRU 2004.

Maka timbullah persoalan adakah UMNO masih relevan untuk masyarakat Melayu. Adakah UMNO perlu berubah untuk menarik semula sokongan Melayu.

Kajian penganalisis selanjutnya menunjukkan sokongan Melayu pada kadar 57.1% untuk UMNO lebih baik berbanding BN, mencerminkan sokongan masyarakat Melay untuk UMNO. Ini hanya penurunan sebanyak 2.15% daripada yang dicapai dalam PRU 2004.

Apa yang berlaku pada pilihan raya 2008 ialah undi Melayu masih mantap untuk calon UMNO. Tetapi merosot untuk parti komponen BN yang lain seperti MIC, MCA dan Gerakan.

Sokongan pengundi Cina untuk BN sesungguhnya merosot dengan ketara apabila ia hanya berjaya meraih 39.5 % undi Cina - satu penurunan 18% berbanding pencapaian sebanyak 57.25 dalam tahun 2004. Undi kaum India pula hampir lenyap, hanya pada paras 10.4% berbanding 77.5% pada PRU 2004.

Dalam PRU Ke-12, UMNO telah mendapat sokongan kira kira 1.87 juta undi Melayu daripada 112 kawasan Parlimen manakala BN meraih 2.28 juta undi Melayu di Semenanjung. PKR pula hanya memperoleh kira-kira 700,000 undi Melayu di 68 Kawasan Parlimen yang ditandinginya di Semenanjung.

Pastinya, UMNO bukanlah sebuah parti baru yang mudah tenggelam. Ia ada landasan perjuangan yang kukuh. Selagi UMNO berada di landasan perjuangan asalnya, orang Melayu tidak akan sanggup meninggalkannya.

Meskipun momentum sokongan orang Melayu kepada UMNO ini termasuk tempoh di bawah Tun Abdullah Ahmad Badawi atau dikenali mesra Pak Lah, kemajuan yang ketara dari segi transformasi, kestabilan dan sokongan politik hanya berlaku di bawah era Najib.

Rakyat bersyukur kerana langkah-langkah yang diambil Najib sejak mengambil alih tampuk kuasa daripada Pak Lah.

Ramai menarik nafas lega dengan langkah-langkah yang beliau ambil untuk mengendurkan ketegangan kaum dan agama serta usaha mendekati kaum India dan Cina secara peribadi.

Gagasan 1Malaysia juga menambah populariti dan keyakinan antara kaum kepada pemerintahan beliau. Langkah liberalisasi beberapa sektor ekonomi juga diterima rakyat sebagai usaha untuk memantapkan pertumbuhan ekonomi negara. Langkah-langkah ini melonjakkan populariti Najib.

Bagi penganalisis politik, Jeniri Amir, beliau percaya motif 'Bersih' hanyalah untuk mengharapkan demonstrasi jalanan mereka diterjemahkan dalam bentuk undi. Mereka mengambil pengalaman itu di Thailand dan Mesir.

"Tetapi 'Bersih' dan parti-parti pembangkang enggan mengakui bahawa keadaan sosio politik di Malaysia ini berbeza dengan negara-negara berkenaan.

"Saya yakin niat tidak 'Bersih' ini difahami rakyat. Itu sebabnya ramai pemimpin kanan pembangkang dan Ambiga sendiri terpaksa jual nama mereka dengan amat teruk ini (dengan terlibat dalam demonstrasi haram) semata-mata untuk bertanding pada PRU Ke-13," kata Jeniri.

Justeru, Jeniri meminta BN yang ditunjangi UMNO merenung sejenak pandangannya ini. Iaitu tempoh paling sesuai diadakan PRU adalah lebih elok sekitar 2013. Ia hanya selepas program transformasi kerajaan semakin banyak menampakkan keberhasilannya.-UM.

Warna-warni politik
Torashah

Tiada ulasan:


Bertempat di Bandar Saujana Utama, Kuala Selangor

Bertempat di Bandar Saujana Utama, Kuala Selangor